2012. október 17., szerda

Decsi-Kiss Dorka - Bemutatkoznak Az ÉkSzertartás Kedvencei 60.

Tavaly szeptemberben beszélgettünk először Decsi-Kiss Dorkával, s most ismét összeültünk egy virtuális beszélgetésre, hogy megtudjuk, mi történt vele az elmúlt egy évben. Hát az biztos, hogy Dorka nem unatkozott...:) Fogadd Őt szeretettel!:)

♥ Kedves Dorka, szeptember 23-án múlt egy éve, hogy először beszélgettünk itt az Ékszertartás blogon. Gyorsan elröppent ez az év, ugye?:) Ha visszagondolsz, akkor hogy tudnád néhány szóban jellemezni ezt az időszakot? 

Igen, úgy elröpült, hogy szinte észre sem vettem! Elképesztő sok minden történt, mind szakmailag, mind a privát életemben. Pl. Budapestről elköltöztünk Dunakeszire, most már tíz hónapja lakunk itt, és imádom!

♥  Kislányod, Sári, akivel volt szerencsénk találkozni márciusban a kézműves vásáron, elmúlt egy éves, egyre nagyobb és egyre tüneményesebb.:) Hogy van most a kis hölgy?:) Esetleg mutat már némi érdeklődést az ékszerek iránt? :) 

Köszönjük szépen, Sárika jól van, és nagyon szereti az elkészült ékszereimet forgatni, nézegetni! Az egyik legújabb munkámat is szinte azonnal kikapta a kezemből és el is szaladt vele. Vannak karkötők, amikkel órákon át tud játszani, de kedvencei a kristályok és az arany vagy ezüst színű dolgok.

♥  Az elmúlt egy év egyik jelentős mozzanata, hogy elindult Gyöngyékszer-workshopod a Magnóliák Műhelyében. Mit lehet erről tudnunk? Mi a Magnóliák Műhelye? Milyen gyakran vannak a workshopok, és kiket vársz ezekre? 

A Magnóliák Műhelye (www.magnoliak.hu ) tulajdonképpen egy olyan közösségi tér, ahol a kreativitás és az egészséges életmód van a középpontban. Év elején keresett meg a két tulajdonos, hogy gyöngyös oldalam alapján úgy látják, tudnánk együtt dolgozni. Akkor elég kevés hitem volt ebben, de a Magnóliás lányok, Molnár Dóri és Jávor Hajni meggyőztek, hogy működni fog a dolog, és igazuk is lett. Jelenleg kéthetente tartunk Gyöngyékszer-workshopot a műhelyben, szombat délutánonként – általában négy órától (de most két szombati munkanap miatt is kétszer fogunk kezdeni). A workshopjaimra szinte minden alkalommal jönnek újak is azok mellett, akik szinte az elejétől fogva járnak. Vannak teljesen kezdők is, akik szintén sikerélménnyel távoznak óra után. Workshopjaim különlegessége a folyamatos visszacsatolás, hiszen a "tanóra" nem ér véget a műhelymunka végén, hanem a facebookon minden workshopra tematikusan létrehozott csoportban továbbra is lehet kérdezni, egymást segíteni, a témába kapcsolódó, azóta elkészült munkákat bemutatni. Nagyon jó kis társaság lett!


♥ Milyenek az eddigi tapasztalataid a workshoppal kapcsolatban? Sokan érdeklődnek a gyöngyékszer készítés iránt? 

Azt nem mondanám, hogy sokan, de mindig vagyunk páran. A legutóbbi alkalommal velem együtt "csak" öten voltunk, de szépen haladtunk, mindenkinek sikerült egy-két munkadarabot befejeznie. De voltunk már 16-an is, amikor csoportokra kellett osztanom a résztvevőket, mert nem tudtam annyi felé szaladni.:)
Aminek még nagyon örülök, hogy a helyszínre mindig kitelepül a Gyöngyudvar webáruház a workshop aktuális témájához válogatott árukészlettel. Itt a kedvezménes vásárlási lehetőség nem csak a workshop résztvevői, hanem "külsős" érdeklődők számára is elérhető. Sajnos van, akit nagyon érdekelne a workshopon való részvétel, de nem engedheti meg magának. Ilyenkor a szívem szakad meg, ezért is volt a legutóbbi játékomon a választható nyeremények között a workshop-belépő.


Milyen témaköröket érintettetek eddig, és mik vannak hátra? 

Tanultunk már számos technikát, mint pl. netting, brick stitch, peyote vagy a herringbone. Igazából konkrét ékszereket egyszerűbb tanítani, mint technikát; valahogy fogékonyabbak rá a lányok. Legutóbb peyote-technikával foglaltuk be rivoli-kristályt fülbevalónak vagy medálnak, előtte a fémkarikára brick-stitch fülbevaló volt, legközelebb pedig Bódi Eszter (http://caori-creative-factory.blogspot.hu) fog tartani fagolyó-begyöngyözést. Időről időre ismételünk, hogy azok is megtanulhassák, ami érdekli őket, akik lemaradtak korábban. A workshopokról akár az én oldalamon, akár a Magnóliák Műhelye alábbi oldalán lehet értesülni: http://www.magnoliak.hu/component/content/article/19-hirek/224-gyoengyekszer-workshop.html.


♥ Néhány hete indítottad el a Gyöngyfűzés-minták nevű csoportot a facebookon, ami nagyon szépen gyarapszik. Mi a csoport sajátossága, és kiknek ajánlod a csatlakozást? 

A csoportot azért indítottam el, mert a Gyöngyékszerek oldalon, ahol a munkáimat mutatom be, sokan kértek tőlem mintát, de ezt nem ilyen fórumnak szántam. Így jött létre a csoport, ahol jelenleg 220 gyöngyfűző fórumozik világszerte! Az alapvető cél az, hogy ha valaki valamilyen (az interneten elérhető) mintát keres, azt megtalálja, de bármilyen szakmai segítséget is kérhet a többiektől. Ez egy zárt csoport, a belépést adminisztrátor engedélyezi – aki jelenleg én vagyok. A csoportot a jóindulat és a segítőkészség tartja össze, senkinek nincs gondja senkivel. Itt a hasonló érdeklődési körű emberek egymásra találhatnak: bárki csatlakozhat, akit érdekel a gyöngyfűzés, az alábbi linken lehet jelentkezni: https://www.facebook.com/groups/473824229305519/.



♥ Ahogy így hallgatlak, felmerül a kérdés, hogy Sári, a workshop, a facebook csoport és napi teendők mellett, mennyi időd jut a gyöngyfűzésre? 

Hát igen, bennem is felmerül a kérdés. Valahogy úgy osztom be, hogy minden időm Sárié.:) Komolyra fordítva a szót: amikor elalszik délután (ez kb. napi 30-90 perc), akkor fűzök, ez alap, ebből nem engedek. A lakásunk akusztikája úgyis olyan, hogy effektív házimunkát nem tudnék végezni ez idő alatt, úgyhogy marad a fűzés. Szerencsére a csoport dolgait nagyon nem kell igazgatni, az már megy magától, de pl. az ott felmerülő érdekességeket éjjel a mobilomról szoktam megnézni. Éljenek az okostelefonok és a wifi!:)

  
♥ Megrendelésre dolgozol vagy "örömfűzésre" is marad egy kis időd? :) 

Szerencsére néha azért akad idő az "örömfűzésre" is, de nagyon ritkán.

♥ Esetleg bővült valami új technikával, ékszertípussal/-családdal a repertoárod az elmúlt egy évben? 

Nagy élmény volt, hogy megtanultam a cubic right angle weave technikát, ami nem volt egy nagy ördöngösség tulajdonképpen, csak szem meg fenék kellett hozzá, de új világ nyílt meg előttem.:)

♥ Tavaly a terveid között szerepelt a www.gyongyplaza.hu weboldal elindítása. Ez a projekt sikeresen megvalósult? Mik a tapasztalataid? 

Sikeresen elindult az oldal, de azóta nem is frissült. Ennek az időhiány az oka, hiszen az elkészült ékszereim gyakran nem várják meg, hogy a fotós-grafikus páromnak legyen ideje megfotózni őket, hanem gyakran már másnap elkerülnek tőlem. Így aztán gyorsan telefonnal lekapom őket, mikor kész vannak, kiteszem a facebookra, aztán már köd előttük, köd utánuk.:) Így a Gyöngypláza alvó-oldal jellegű lett egyelőre, de nem adom fel, hogy egyszer még igényes fotók készülhessenek a dolgaimról, melyek már felkerülhetnek oda is.



♥ Ha egy év múlva ismét leülünk beszélgetni, miről szeretnél beszámolni? :) Milyen terveid vannak a jövőre nézve? 

Hú, egyáltalán nem tudom, hogy lesz, mert januártól főállásban visszamegyek dolgozni és a gyöngyökre kb. heti egy-két órám fog jutni. A workshopokat mindenképp folytatjuk kétheti rendszerességgel, aztán meglátjuk. Kérdezz meg egy év múlva megint!:)

♥ Rendben, szavadon foglak: jövőre Veled ugyanitt!:) Köszönjük szépen az interjút, további munkádhoz sok sikert kívánunk.





 Ha kíváncsi vagy a korábbi beszélgetésekre, akkor itt találod őket. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...